top

Kennisdag zoetwater en ruimtelijke adaptatie 2022

29 september 2022
Kennisdag zoetwater en ruimtelijke adaptatie 2022, Fort Voordorp, Groenekan

29 september 09.30 tot 17.30 uur. Locatie Fort Voordorp, Groenekan

Het thema van deze kennisdag is dit jaar ‘Werken aan weerbaarheid’. Keynote-spreker is Derk Loorbach. Hij is directeur van onderzoeksinstituut DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de middag kun je naar twee van de zestien verdiepende sessies, tijdens de pauzes is er een kennismarkt en je kunt volop netwerken. 

 

Een van de sub-sessies gaat over Risico’s bodemdaling en klimaatadaptatie voor de financiële sector.

De gemeente Rotterdam ging in gesprek met acht financiële instellingen over de gezamenlijke uitdagingen op het gebied van bodemdaling en klimaatadaptatie. Banken, verzekeraars en vastgoedbeleggers hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Als die gevolgen de assets van klanten raken kan dat een risico zijn voor hen. De overspannen woningmarkt en de huidige regulering van hypotheekverstrekking doet daar nog een schepje bovenop. Er is nauwelijks tot geen borging voor het wijzen van de koper op de risico’s van wateroverlast, hittestress en verzakking. Vastgoedbeleggers hebben meer mogelijkheden voor het ‘meenemen’ van klimaatadaptatie, maar kiezen veelal voor de betere locaties vanwege het hogere rendement. 

Verzekeraars zijn samen met de overheid op zoek naar oplossingen voor situaties waarin verzekeraars momenteel geen verzekering kunnen aanbieden.