top

Toolbox Bodemdaling in Steden

Verzakte huizen door funderingsproblemen

De Toolbox Bodemdaling in Steden is gemaakt voor alle professionals die werken aan bodemdaling en funderingsproblemen in bebouwd gebied.  Je vindt er concrete Tools over Rechten & Plichten, Kosten & Baten, Bodemdaling & Erfgoed, Riolering op Privéterrein, Aanpak & Dialoog en Modellering. Kom je graag snel tot de kern, van één of meerdere onderdelen? Doe dan de korte E-learning!

E-learning

E-learning

Maak kennis met de zes Tools uit de Toolbox met deze E-learning. Je leert de belangrijkste lessen en welke Tools jou kunnen helpen.
Ga naar E-learning
Aanpak en dialoog

Aanpak en dialoog

Projecten rond bodem en water in de bebouwde omgeving zijn al snel complex. In Gouda is het gelukt die knoop te ontwarren. Vijf keuzes rond procesaanpak en communicatie waren cruciaal. Nuttige tips voor jouw project?
Download de tool
Rechten en plichten

Rechten en plichten

Krijg inzicht in de juridische aspecten van bodemdaling in bebouwd gebied vanuit drie invalshoeken: taken en verantwoordelijkheden, schade en veel voorkomende maatregelen.
Download de tool
Kosten en baten

Kosten en baten

Een MKBA vergelijkt kosten én maatschappelijke effecten van verschillende oplossingen. Deze Tool helpt je een MKBA op te zetten, eerst kwalitatief dan kwantitatief. Stap voor stap krijg je meer grip op je project.
Download de tool
Modellering

Modellering

Modellering is een fantastisch middel om oplossingsvarianten aan te scherpen en af te wegen, als je tenminste zorgt voor een goede voorbereiding. Hoe pak je dat aan?
Download de tool
Bodemdaling en erfgoed

Bodemdaling en erfgoed

Hoe ga je om met toenemende hoogteverschillen door bodemdaling? Met deze toolkit breng je de opties helder in beeld als basis voor gesprek over een toekomstbestendige stad.
Download de tool
Eigenaar en riolering

Eigenaar en riolering

Een structurele aanpak van riolering op privéterreinen in oude binnensteden levert een belangrijke bijdrage aan een goed (afval-)water systeem. Maar hoe vlieg je dat aan? Deze tool is nog niet beschikbaar. Mail naar info@kbf.nl om de tool te ontvangen als deze beschikbaar is.
Subsidence in Rotterdam

Subsidence in Rotterdam

Rotterdam is gebouwd op een ondergrond van veen en klei en kent vele hoogteverschillen in dit gebied. In dit filmpje van de gemeente Rotterdam wordt de problematiek rondom bodemdaling belicht zoals o.a.: scheuren in huizen, verzakte huizen en wegen en kapotte leidingen of rioolbuizen.
Naar het filmpje
Contact

Luuk Jacobs

Ik heb samen met Robert van Cleef en verschillende experts de Toolbox Bodemdaling in Steden ontwikkeld. Je kunt mij vragen stellen over alle Tools. Ik ruime ervaring opgedaan bij de aanpak van bodemdaling in bebouwd gebied door mijn betrokkenheid bij het optellen van het Kaderplan Bodemdaling Binnenstad voor Gouda.
Stel een vraag