top

Natte parken minder nat

16 juli 2025

In Zoetermeer zijn verschillende parken te nat. Aanleggen van drainage is de gebruikelijke oplossing. In het park Hof van Seghwaert ligt de drainagebuis er nu in en dat werkt goed. Maar is dat over één of twee jaar nog zo? Verschillende van de aanwezigen, tijdens de door KBF georganiseerde werksessie grondwater op maandag 14 juli in het stadskantoor van Zoetermeer, twijfelen er aan. Met name het beheer is een punt van zorg. Gebeurt dat op de goede manier en als het goed gebeurd is het dan op de langere termijn niet eigenlijk duurder? Een groep van projectleiders, assetmanagers en beheerders wisselden hun ideeën uit; over deze casus en over de casus ‘Entreegebied, een inbreidingslocatie met een stevige wateropgave. Genoeg om over te praten, zo blijkt.

 

Door klimaatverandering en bodemdaling wordt komt grondwater steeds hoger op de gemeentelijke agenda te staan. Gemeenten investeren in meetnetten en gaan op zoek naar middelen om de grondwaterstand te beïnvloeden. Daarbij gaat het ook over ‘water en bodem sturend’. Want sluit ingrijpen in de grondwaterstand daar wel op aan? Niet altijd, maar vaak heeft een gemeente niet veel keus. En wat is dan de beste aanpak?

 

Kwelsloot
Bij de sessie in Zoetermeer komen snel verschillende alternatieven op tafel voor de ondergrondse drainagebuis. Park Hof van Segwaert ligt achter een dijk. Vroeger was er een kwelsloot. Kan die niet beter terugkomen? Of kun je met ondiepe greppels in het maaiveld het water beter geleiden. Ook functieverandering komt aan de orde. Is deze plek wel geschikt voor een speelweide? De laatste oplossing is dan weer helemaal in de geest van ‘water en bodem sturend’ maar vraag afstemming met collega’s die gaan over recreatie.

 

7.000 woningen
Bij de casus Entreegebied draait om een inbreidingslocatie waar met hoogbouw ca. 7.000 woningen worden toegevoegd. Hoe ga je daar om met regenwater als het waterschap eist dat het gebied 90mm regenwater 24 uur vast moet houden. Is infiltratie een optie? Door de hogere ligging van het gebied kan dat tot grondwateroverlast in de omliggende wijken leiden. Dan maar beter tijdelijk bergen? Daar moet wel ruimte voor zijn in dit dichtbebouwde gebied. Verschillende ideeën gaan tijdens de werksessie over tafel, maar de ideale oplossing moet nog gevonden worden.

 

De bijeenkomst in Zoetermeer is onderdeel van een serie werksessies die KBF in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert voor kleine en middelgrote gemeenten. Doel is om de kennis over de aanpak van grondwaterproblemen en de gevolgen voor funderingen te vergroten. Eerder waren we in Kampen, Zwolle, Sliedrecht, Ridderkerk en Bodegraven-Reeuwijk. Op 16 juli zijn we in Dordrecht. Meer informatie? Mail naar info@kbf.nl.