Actiever grondwaterbeleid

De gemeente Dordrecht doet wat ze kan om problemen met grondwater, zoals wateroverlast en paalrot te voorkomen. Dat is niet altijd makkelijk. Grondwater is moeilijk te beïnvloeden en de bodem zakt door. Hoe ga je daar mee om in je beleid? Die vraag stond centraal tijdens de door KBF georganiseerde werksessie over actief grondwaterbeheer op 16 juli 2025. Twaalf beheerders, projectleiders en beleidsmakers van de gemeente waren erbij. Het waterschap en de omgevingsdienst waren ook vertegenwoordigd. Conclusie: aanscherping van het beleid lijkt zinnig. Het is goed om de aanpak die nu al praktijk is vast te leggen, om prioritaire gebieden te benoemen en geld te reserveren voor verder onderzoek.
Problemen met grondwater komen veel voor in Dordrecht, waar gebouwen met houten palen en ondiepe funderingen vaak door elkaar staan. Een te lage grondwaterstand bedreigt houten palen een te hoge stand gebouwen met een ondiepe fundering. Klimaatverandering en bodemdaling spelen hierbij een belangrijk rol. De gemeente kan technisch soms wel het wat doen met drainage en infiltratie, maar de kosten worden steeds hoger en alle maatregelen zijn tijdelijk. En waar houdt de verantwoordelijkheid van de gemeente op?
Want de verantwoordelijkheid voor funderingsproblemen ligt primair bij de eigenaar.
Centraal in de discussie tijdens de werksessie stond de toekomst van gebouwen met een ondiepe fundering. De gemeente doet wat ze kan om bekende problemen aan te pakken en nieuwe problemen zo lang mogelijk uit te stellen. Het is belangrijk om daarbij goed in beeld te houden of de kosten binnen de perken blijven. Om daar grip op te houden helpt het om daar in het nieuwe Water- en Rioleringsprogramma kaders over op te nemen. Een eerste stap kan daarbij zijn om de bestaande werkpraktijk vast te leggen als referentie voor toekomstige projecten.
De bijeenkomst in Dordrecht is onderdeel van een serie werksessies die KBF in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert voor kleine en middelgrote gemeenten. Doel is om de kennis over de aanpak van grondwaterproblemen en de gevolgen voor funderingen te vergroten. Eerder waren we in Kampen, Zwolle, Sliedrecht, Ridderkerk, Zoetermeer en Bodegraven-Reeuwijk. Meer informatie? Mail naar info@kbf.nl.