top

Kennis en innovatie pijlers onder funderingsaanpak, reactie KBF

7 juli 2025

Het Rijk gaat investeren in de aanpak van funderingsproblemen; 56 miljoen wordt daarvoor ingezet tot en met 2028. De focus ligt op een betere informatievoorziening voor huizenkopers en eigenaren én het stimuleren van kennisontwikkeling en innovatie.
Dat staat in de kabinetsreactie op het advies van ABDTOP-Consult ‘de olifant onder de kamer ‘ die vandaag naar de tweede kamer is gestuurd. Netwerkmanager Corné Nijburg van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF) is blij met de rol die het Rijk pakt: “de toestand van de fundering moet bekend zijn als je een huis koopt, het rijk zet nu een belangrijke stap om dat te bereiken”. Ook is kennisontwikkeling en innovatie belangrijk in de visie van Nijburg. Hij voegt toe: “en als er nieuwe oplossingen zijn, dan moeten eigenaren daar ook gelijk van weten”. Het KBF zet zich daar met haar partners voor in, bijvoorbeeld door gemeenten te helpen met het opzetten van een funderingsloket.

 

Funderingsproblemen zijn een nationaal probleem: 425.000 gebouwen krijgen de komende 10 jaar te maken met funderingsschade en dat aantal groeit in de komende vijfentwintig jaar naar 780.000 (Bron).

 

Transparante woningmarkt
Voor KBF en haar partners is het al langer duidelijk dat er bij woningtransacties duidelijkheid moet zijn over de toestand van de fundering. Dat is nu nog bijna nooit zo, terwijl funderingsherstel zomaar een ton kost. Vereniging Eigen Huis heeft onderzocht dat 85% van huiseigenaren met een risico op funderingsschade dat niet wist toen ze het huis kochten (bron). Het kabinet vindt dat dit beter moet en gaat zich inzetten voor een goede informatievoorziening. Kopers en eigenaren moeten zich bij een woningtransactie vroegtijdig bewust zijn van de risico’s. Het Rijk wil daar, onder andere met makelaars, hypotheekverstrekkers en andere betrokken partijen afspraken over maken. Zo koop je geen kat in de zak en worden eigenaren aangezet om de fundering aan te pakken. Lees ook: de factsheet over funderingen en woningtransacties van KBF.

 

Kennis en Innovatienetwerk
Samen met partners KCAF en RVO is KBF trekker van het Kennis- en innovatienetwerk Versnelling Funderingsaanpakgericht op kennisontwikkeling, innovatie en kennisverspreiding. Het netwerk bestaat uit aannemers, ingenieursbureaus, gemeenten en vertegenwoordigers van het Rijk. Recent hebben zij twee hoofdonderwerpen gekozen die centraal moeten staan bij kennisontwikkeling en innovatie: ‘preventie houten paalfunderingen’ en ‘niet onderheide panden’. Met de kabinetsreactie krijgt het Kennis en Innovatienetwerk nu een duwtje in de rug.

 

Loket voor eigenaren
Rotterdam, Zaanstad, Emmen, Schiedam en Haarlem zijn gemeenten met een speciaal funderingsloket. In veel andere gemeenten is de informatievoorziening voor eigenaren nog minder goed op orde. Met steun van het Rijk kunnen KBF en haar partners deze gemeenten nu helpen bij het inrichten van een eigen loket. Het Nationaal Loket Funderingsproblematiek wordt versterkt om eigenaren te helpen die wonen in een  gemeente waarvoor een eigen loket niet haalbaar is.