Het beheer en onderhoud van infrastructuur op slappe bodem is twee keer zo duur als infrastructuur op vaste grond. Daarnaast resulteert een slechte kwaliteit van de openbare ruimte tot veel overlast voor inwoners en ondernemers. Voor gemeenten is de korte levensduur van projecten op slappe bodem dus een enorme last op de ambtelijke organisatie en de gemeentelijke financiën.
In het project Uitbreiding en monitoring van proefvakken wordt ingezet op het vergroten van onze kennis van gedragingen van innovatieve technieken op slappe bodem en het verkrijgen van data om de voorspellende modellen opnieuw in te richten. Deze data gaan wij verkrijgen door in de gehele regio op uniforme wijze proefvakken/monitoringssites te realiseren waar wij nauwgezet de gedragingen van de ondergrond in kaart brengen voor een periode van minstens drie jaar. Een dergelijk netwerk aan proefvakken/monitoringssites door de gehele regio (met verschillen in bodem, water, belasting en voorgeschiedenis) bestaat tot op heden niet in Nederland. De deelnemende gemeenten waar proefvakken worden gerealiseerd zijn Woerden, Alphen aan den Rijn, Stichtse Vecht, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Gouda.
Binnen het project Uitbreiding Monitoring Proefvakken zijn in 7 verschillende gemeenten 12 proefvakken gemaakt. Ieder proefvak is aangelegd met lichtgewicht ophoogmaterialen. Voorbeelden van toegepaste lichtgewicht ophoogmaterialen zijn schuimglas, wilgentenen, EPS (piepschuim) en lavastenen. In alle proefvakken gebruikt men verschillende meetinstrumenten. Hiermee monitoren gemeenten de zetting en het gedrag van het lichtgewicht ophoogmateriaal te monitoren.
Hiermee ontstaat een stevige wetenschappelijke basis voor de toepassing van lichtgewicht ophoogtechnieken. En krijgen we gegevens waarmee de bestaande zettingsmodellen nauwkeuriger worden. Daarmee kunnen wij, en andere gemeenten, straks met goede argumenten keuzes maken voor innovatieve ophoogtechnieken. Met als uiteindelijk resultaat het zorgen voor een verzorgde openbare ruimte met minder (kosten van) beheer en onderhoud
Het hoofddoel van dit project is een bruikbare, veilige en mooie openbare ruimte voor de gebruikers: ondernemers en inwoners. Op meer korte termijn helpt dit project bestuurders en gemeenteambtenaren op meer duurzame en kosteneffectieve wijze om te gaan met bodemdaling in het stedelijk gebied, doordat ze onderbouwde keuzes kunnen maken. Aanvullend wordt met dit project het netwerk omtrent het beheer van de openbare ruimte op slappe bodem versterkt. De nieuw opgedane kennis wordt vervolgens gebruikt voor het verbeteren van het kennisniveau omtrent zettingen in Nederland en daarbuiten.
Het project Uitbreiding en Monitoring Proefvakken was een project onderdeel van Regio Deal Bodemdaling Groene Hart. Het project is een initiatief van de gemeente Woerden, gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente Stichtse Vecht, gemeente Bodegraven-Reeuwijk, gemeente Krimpenerwaard en de gemeente Krimpen aan den IJssel. Er zal altijd worden gekeken of er andere gemeentes of provincies geïnteresseerd zijn om aan te haken bij het onderzoek. Gemeente Woerden is trekker van het project.